narcis-monturiol-9788498888522

Quan ens referim a la memòria històrica normalment pensem en el franquisme o bé en la guerra, o fins i tot en la Segona República. Però poques vegades som conscients que la pèrdua de memòria afecta molt més enllà. Patim un desconeixement clamorós pel que fa a les persones i organitzacions republicanes i d’esquerres del segle xix. Per exemple, no era estrany que durant el franquisme ens expliquessin que l’inventor del submarí era Isaac Peral. Els franquistes sabien qui era Monturiol, nosaltres no. En honor a la veritat hem de dir que el pobre Peral deia que les felicitacions que li donaven a ell al 1889 les havien de donar a Narcís Monturiol.

Aquests llibrets de les edicions de la UPEC —l’any passat ho vam fer sobre Abdó Terradas— ens il·luminen una mica en aquest món de personatges, revistes i partits que si s’haguessin produït a França, no diguem als EUA, i ja haurien estat objecte de desenes de pel·lícules.

En aquest brillant text de Raül Aguilar, hi surten espurnes d’aquest ambient de gent avançada que ens pot guiar en temps d’incerteses i perplexitats. En aquest pròleg, sense explicar-vos el que ve després, intentaré aportar-hi alguna reflexió.

CRÍTICA DE LA RAZÓN COMPASIVA - Ricard Vinyes
Els llibertaris catalans a la Transició - Joan Zambrana
Los herederos de la ciudadanía - Montserrat Golías Pérez
Segones memòries - Josep Dalmau
Desenterrar las palabras - Clara Valverde Getafell
Más allá de todo castigo - Lluis Quintana
icone subscripcions

A Virus també necessitem recuperar energies.
Tanquem del 6 al 21 d'agost. Les vostres comandes es prepararan a partir del 22.
Gràcies pel vostre suport!