Poques vegades amb tan poques paraules s’havien explicat tan bé tantes coses

Per Xavier Diez

«Si m’han entès, és que no m’he explicat bé», confessava fa alguns anys el considerat oracle de l’economia Alan Greenspan. La frase expressa amb claredat que les teories econòmiques tenen més a veure amb l’alquímia que amb la veritable ciència; amb els fenòmens paranormals, que amb l’evidència; amb els astròlegs del TDT que amb el rigor acadèmic. I tanmateix, llurs especulacions filosòfiques, llur interessada ideologia és el que ens ha pilotat vers els esculls, i com el capità del Costa Concordia, després d’actuar amb negligència i negar la inconsistència de llurs creences són dels primers a “caure accidentalment” als bots salvavides. Ja ho deia Susan George, que els economistes, dipositaris d’un llenguatge críptic, han segrestat el pensament col·lectiu, tot escamotejant, a partir de teories inversemblants, el més elemental sentit comú.

Amb el llibre de l’Observatori Metropolitano, en canvi, poques vegades amb tan poques paraules s’havien explicat tan bé tantes coses. De fet, aquest col·lectiu de joves economistes crítics amb l’ortodòxia (la qual cosa els confereix condició de dissidents) han disseccionat els discursos oficials sobre la naturalesa i solucions de la crisi i, desposseïts de prejudicis ideològics (i de generosos finançaments) ens han posat en evidència allò que ja sabíem els historiadors. El creixement econòmic és excepció, i els llargs períodes d’estancament, norma. Les crisis financeres del capitalisme esdevenen camps de batalla on les elits en millor posició, responsables del desastre, descarreguen la penitència de llurs pecats en els més desafavorits. I que les solucions que ofereixen tenen menys credibilitat que l’existència d’unicorns a l’Empordà. Reformes laborals, reformes financeres només són estratègies de mantenir nivell de beneficis a costa dels més febles. I tanmateix, les solucions no es troben en el camp de la metafísica econòmica, sinó de la pura aritmètica, en el concepte «repartir». Repartir la riquesa (especialment l’acumulada en el cinc per cent més poderós), la feina (on s’és vist jornades de cinquanta hores amb un 21 % de desocupació!) els recursos públics privatitzats de manera gens transparents o la pràctica de la cooperació, experiències exitoses al llarg de la història.

La notícia positiva. Mai hi havia hagut tant a repartir! Les revolucions tecnològiques ens han portat a una possibilitat real de benestar que només una organització econòmica absurda n’impedeix gaudir. De fet, aquest breu llibre beu de la font de La conquesta del pa, de Kropotkin, amb una argumentació similar, i que, conjuntament estableixen una lúcida reflexió sobre la naturalesa de les relacions econòmiques. I ens envia, malgrat tot, un missatge d’esperança. Si no hi ha solució dins del sistema, cal crear-ne espais autònoms al marge. Alguns ja fa temps que els experimenten. I amb més traça que els Greenspan de torn.

Ressenya publicada al suplement Accents del Diari de Girona, el 17 de febrer de 2012

 

  Els fraus de la crisi


20/02/2012 09:10:27 Versió per imprimir

Reivindicació de l‘Ateneu Enciclopèdic

Per Xavier Muntanyà

L’1 de febrer a la matinada fou assaltada la seu de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, per segona vegada en dues setmanes. La primera, només van robar diners. La segona ha estat una considerable espoliació de documents de la història del moviment obrer català (cartells, fotos, postals, monedes, segells, carnets…), tot valorat en uns 60.000 euros. Sembla que els assaltants eren professionals experts i van saber triar les peces de més valor en el mercat del col·leccionisme. L’arxiu i la biblioteca de l’AEP es troben en un pis sense condicions, cedit per la Biblioteca Arús, des que la construcció del CCCB els va obligar a deixar el local anterior. Des de la restauració de la democràcia aquesta institució històrica, punt de referència cultural de la Barcelona dels anys 20 i 30, viu de mala manera, a l'espera que les institucions li cedeixin un local digne i segur, en justa compensació pel saqueig feixista del patrimoni propi, l’any 1939.

Els deutes pendents no solament són a Salamanca, també n'hi ha aquí. Per què, al cap de més de trenta anys, a l’AEP, encara no li han restituït el patrimoni espoliat, com a les altres organitzacions?

Fa cent deu anys, el 1902, un grup de llibertaris afeccionats a la cultura, amb el suport de Francesc Layret i de Lluís Companys, van fundar l’Ateneu, amb voluntat reivindicativa, pedagògica i cultural. Va arribar a tenir més de 20.000 associats, va acollir gent com Salvat-Papasseit, Maurín, el Noi del Sucre, Pestaña, Víctor Colomer, Josep Maria de Sucre i, entre molts dels seus il·lustres convidats, hi hagué García Lorca i Carl Einstein. Carles Fontserè és l’autor d’un dels primers cartells. El seu valuós patrimoni, llibres, documents i pisos, fou cremat i espoliat per les tropes franquistes quan van entrar a Barcelona. Va ser el primer centre no oficial que van assaltar, prova de la importància real i simbòlica que tenia. Després de la mort de Franco, amb molt d’esforç i voluntarisme, l’Ateneu va renéixer, però encara espera que les institucions li tornin una seu digne, que pugui acollir els estudiosos i tornar a posar a disposició del poble un patrimoni fonamental.

El saqueig recent del fons ha fet evident l’estat d’abandó i d'inseguretat a què ha condemnat aquesta històrica institució l’Ajuntament de Barcelona, des de la fi de la dictadura. L’AEP té un arxiu de 12.000 capaçaleres, 25.000 llibres, centenars de cartes, cartells, postals, objectes, l’arxiu del MIL i tota mena de documentació del moviment obrer. És un punt de referència bàsic de l’estat espanyol i d'Europa. Manté contacte permanent amb l’Institut d’Història Social d’Amsterdam, la Fundación Anselmo Lorenzo i el Centre Internacional de Recherches sur l’Anarquisme. El seu fons va ser el fonament de la important exposició 'Tierra y libertad. Cien años de anarquismo en España', feta a Saragossa, l’any passat, que mai ningú no ha portat a Barcelona.

Després d’un patètic viacrucis d’anys i panys de reunions, el mes de maig passat es va signar un protocol amb l’ajuntament, pel qual aquest es comprometia a trobar-los abans de dos anys un local adequat. Aviat en farà un i no ha passat res. Manel Aisa, president de l’Ateneu, em comenta que, des de l’estiu, han enviat dues cartes, l'una a la regidora de la Ciutat Vella (octubre) i l'altra al regidor de Cultura, Jaume Ciurana (gener). No hi ha hagut resposta. Després del robatori, en una trobada casual, va exposar a en Ciurana el problema de seguretat i les males condicions en què es trobaven, sense cap mena de reacció, fora de la visita del manyà que va canviar el pany rebentat. Però avui l’ICUB els ha convocats a una reunió, que es farà el dia 24. Esperem que, finalment, compleixin el protocol signat. En cas contrari, tindrem la certesa que els polítics actuals segueixen la consigna del general Mola, que va inspirar l’espoliació: 'Hay que acabar con la cultura obrera'. Això sí, aquests d’avui no saquegen, ni cremen, ni roben. Simplement, et deixen de banda, democràticament. Fins avui, potser…?

 

Article publicat a Vilaweb, el 9/02/2012


09/02/2012 08:30:55 Versió per imprimir

Gira de Raúl Zibechi en el Estado español

L@s compañer@s de Baladre, que acaban de publicar Política y miseria, han traído desde Uruguay al también autor de Dispersar el poder. Los movimientos como poderes antiestatales. Éstas son las fechas y los lugares en los que estará:

Viernes 10 - MADRID

(14:30) Comiendo con Luciérnagas. Invitado: Raúl Zibechi. Lugar: Ecologistas en Acción (c/Marqués de Leganés,12). Imprescindible apuntarse (tlf. 658654993). Organizan: Baladre, CGT, Ecologistas en Acción y Periodistas en Acción.

(18:00-21:30) Taller sobre alternativas al capitalismo, a cargo de Raúl Zibechi. Lugar: Ecologistas en Acción (c/Marqués de Leganés,12). Organizan: Baladre, CGT, Ecologistas en Acción y Periodistas en Acción.

Sábado 11 - BARCELONA

(11:30) Charla-coloquio “El papel de los movimientos sociales en las luchas sociales”, a cargo de Raúl Zibechi y un miembro de la Xarxa d'Economia Solidària. Lugar: La Torna (St. Pere Màrtir,37 - Gràcia). Organizan: Taifa y XES.

(17:00) Encuentro abierto de Raúl Zibechi con miembros de Taifa (Seminari d'economia crítica). Lugar: EcoConcern (Mare de Déu del Pilar,15 - St. Pere).

Domingo 12 - ÉCIJA (Sevilla)

(14:30) Comida y posterior tertulia, con la participación de Raúl Zibechi y un miembro de Baladre, y la asistencia de miembros de colectivos de Cádiz, Écija, Sevilla, Morón, etc. Lugar: C.S. La Casita de Écija. Convocan: Colectivo LA ESCALERA.

Miércoles 15 - MÁLAGA

(12:00) Presentación de libros “Política y miseria” y "Territorios en resistencia. Cartografía política de las periferias urbanas latinoamericanas". Lugar: Facultad de Ciencias de la Educación (UMA).

(19:00) Presentación del libro "Territorios en resistencia. Cartografía política de las periferias urbanas latinoamericanas". Lugar: IES Vicente Espinel (c/Gaona, s/n). Organizan: Ecologistas en Acción, Baladre y CGT. Colabora: Ateneo Libertario.

Jueves 16 - ALACANT

(12:00) [tipo de evento por concretar] Lugar: Facultad de Trabajo Social (Universitat d'Alacant).

(20:15) Presentación de libros “Política y miseria” y "Territorios en resistencia. Cartografía política de las periferias urbanas latinoamericanas". Lugar: Sede Ciudad de Alicante de la Universidad (Av. Ramón y Cajal, 4). Organizan: CGT, Entrepobles, Ecologistes en Acció, Baladre.

Viernes 17 - PALMA (19:00)

Jornada "Els Espais en Crisi". Conferencias: “Los movimientos desde abajo. Experiencias en y desde los barrios en tiempos de la crisis global” (por Manolo Sáez – Zambra, Iniciativas para la Acción Social) y “Cartografía política de las periferias urbanas latinoamericanas” (por Raúl Zibechi, investigador independiente de la extensión universitaria de la Universidad Nacional de Uruguay). Lugar: Edif. Sa Riera (UIB). Organizan: Grup d’investigació sobre Sostenibilitat i Territori del Departament de Ciències de la Terra i Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat.

Sábado 18 - PALMA (10:00-14:00)

Taller/encuentro con diferentes colectivos autónomos de Mallorca. Lugar: local de Agrohoritzontal (c/ de Posada de Terrasanta, núm. 3 baixos)

Domingo 19 – XÁTIVA (Valencia)

(18.30h) Presentación del libro "Política y miseria" Lugar: Camot (c/ Jacint Castanyeda).

Lunes 20 - VALENCIA (10:00)

[tipo de evento por concretar] Lugar: Facultad de Ciencias Sociales (Campus dels Tarongers - Univ. Valencia).

(19:00) [tipo de evento por concretar] Lugar: Centro Social Terra (baró de sant petrillo n.º 9 baix )

Martes 21 - SALAMANCA

(18:00) [tipo de evento por concretar] Lugar: ASDECOBA (bajos de la Parroquia de Buenos Aires).

Miércoles 22 - VALLADOLID

(20:00) Presentación del libro "Territorios en resistencia. Cartografía política de las periferias urbanas latinoamericanas". Lugar: Salón de Grados de la Facultad de Derecho (Plaza de la Universidad). Organizan: CGT, Entrepueblos, Sodepaz-Balamil y Sonríe y Lucha.

Jueves 23 - MADRID

(12:00) Presentación del libro "Territorios en resistencia. Cartografía política de las periferias urbanas latinoamericanas". Lugar: CGT (c/Alenza,13). Organizan: Baladre, CGT, Ecologistas en Acción y Periodistas en Acción.

Jueves 23 - CUENCA

(10:30-18:00) Mañana: Sesión de trabajo sobre el libro “Política y miseria”. Tarde: “Posibles respuestas ante la realidad actual”. Asistencia libre y gratuita. Jornada enmarcada dentro del Encuentro de las Gentes de Baladre. Lugar: Facultad de Trabajo Social (Univ. Cuenca).

Viernes 24 - CUENCA

(19:00) Presentación de libros “Política y miseria” y "Territorios en resistencia. Cartografía política de las periferias urbanas latinoamericanas". [lugar por concretar]

Tlf. de contacto durante la gira: 656 624 528

 

Dispersar el poder


06/02/2012 12:19:46 Versió per imprimir
Hola víric@s

Para este febrero os ofrecemos una de las novedades a la que más cariño y esfuerzo le hemos dedicado en los últimos meses. La Convivencialidad de Ivan Illich, es una de las críticas más lúcidas a la sociedad industrial, desde una posición diferente a las teorias antitecnológicas. Por otra parte, destacamos la nueva propuesta de Traficantes de Sueños, Conflicto y reforma en la educación (1986-2010), que le da una perspectiva histórica a la conflictividad en torno a la paulatina privatización y desmantelamiento de la educación pública; y también el libro de Txalaparta Ellos por dinero nosotras por placer, sobre la lucha del gaztetxe bilbaino Kukutza. Además, hemos añadido a nuestro fondo algunos títulos interesantes de Akal como Mujeres, raza y clase de Angela Davis o El futuro del sistema de pensiones, un riguroso análisis tanto del desarme de la protección de la jubilación como de la fragilidad de los productos financieros privados que quieren presentarse como supuesta alternativa. Buena lectura!

http://www.viruseditorial.net | http://www.viruslibreria.net

También puedes seguirnos en facebook.com/viruseditorial y twitter.com/viruseditorial

[Ir a novedades]


06/02/2012 09:02:07 Versió per imprimir

Sacan a Mumia de «el hueco» y lo pasan a «Población General»

Por Amig@s de Mumia de México

El viernes 27 de enero de 2012 ganamos otra batalla en la lucha por la libertad de Mumia Abu-Jamal. Desde el 7 de diciembre cuando su sentencia de muerte se canceló definitivamente, él ha estado encerrado en unidades de aislamiento bajo condiciones peores de las que tenía en el corredor de la muerte ––las últimas seis semanas en Detención Administrativa en las Unidades de Celdas Restrictivas (RHU) en el penal SCI Mahanoy. El nombre de estas unidades puede variar de una prisión a otra, pero todas se conocen como “el hueco”.

Pero gracias a la presión ejercida por miles de personas en el mundo, las autoridades por fin abandonaron sus pretextos para aislarlo y ordenaron su traslado a Población General. Esto fue sólo unas horas después de que activistas de Filadelfia viajaron al penal Camp Hill cerca de Harrisburg, Pensilvania el jueves pasado para oponerse a su aislamiento ante la Oficina del Director de Prisiones.   Entregaron 5,500 firmas y levantaron una demanda con el Relator Especial sobre la Tortura de la ONU, Juan Méndez.

Para Mumia, este es un momento muy especial. Por la primera vez en casi 30 años, podrá abrazar a sus seres queridos durante una visita y debe tener condiciones mucho menos restrictivas. Sin embargo, seguimos con la lucha para ganar su libertad total. Sabemos que sus enemigos siguen buscando su silencio y que tendremos que enfrentar muchas maniobras en su contra.

También seguimos con la campaña para cerrar todas las unidades de aislamiento, que no son otra cosa que centros de tortura y que son el modelo para semejantes centros en México y otros países.

El 24 de abril (su cumpleaños 58) habrá una ocupación del Departamento de Justicia en Washington DC y otras actividades internacionales. Exigiremos libertad a Mumia y todos los y las presos políticos, un fin al encarcelamiento masivo y el cierre de las unidades de tortura. Mientras tanto, estamos acelerando la difusión de su palabra y la organización de eventos. Pedimos que ayudes con la organización de una charla, foro, proyección de documental u otro evento en una clase, facultad, espacio comunitario o plaza pública. Gracias a todxs que han hecho una sola cosa o muchas cosas para avanzar en esta lucha, que también es una lucha por la libertad de nosotrxs.

Escribe una carta a Mumia a: Mumia Abu-Jamal #AM8335

SCI Mahanoy

301 Morea Road

Frackville, PA 17932

¡Libertad a Mumia Abu-Jamal! ¡Presas y presos políticos libertad!

¡No a la tortura! ¡Abajo los muros de las prisiones!

 

Noticia publicada en www.portaloaca.com el 28/01/2012

 

  Queremos Libertad


02/02/2012 14:14:32 Versió per imprimir

Jesús Lizano + Putilatex en Carne Cruda

El pasado 13 de enero Carne Cruda juntó a dos polos extremos pero convergentes de la subversión poética. El comunismo poético de Jesús Lizano y el cuero pop de Putilatex en un solo programa, un cockctail explosivo no apto para mentes prietas. Aquí podéis escuchar el audio

 

 

El ingenioso libertario Lizanote de la Acracia


30/01/2012 10:48:16 Versió per imprimir

«La financiarización es una forma de contar, gobernar y extorsionar la riqueza»

En unes jornades celebrades el setembre de 2011 a La Casa Invisible de Màlaga, el membre de l'Observatorio Metropolitano Emmanuel Rodríguez desentranya alguns dels traços fonamentals de La crisis que viene, del qual publiquem la traducció al català sota el títol Els fraus de la crisi. Cinc maneres de no entendre res. Al llarg de la seva intervenció es desenvolupa un dels conceptes claus per entendre el temps que estem vivint com es la financiarització, que, per Rodríguez, a més de ser la principal font de benefici i creixement empresarial es un mecanisme d'explotació i extorsió de la riquesa social

 

  Els fraus de la crisi


24/01/2012 09:52:51 Versió per imprimir

HISTORIA RECIENTE DEL MODELO DE CRECIMIENTO ESPAÑOL: DE LA ENTRADA EN EUROPA A LA CRISIS DE 1992

Por Observatorio Metropolitano

El crecimiento de la economía española durante los años comprendidos entre 1995 y 2007 ha tenido unas bases completamente anómalas desde la perspectiva de los análisis ortodoxos. Más allá de la centralidad del boom de la construcción, el modelo de crecimiento español ha estado basado en una política de reconstrucción de la demanda agregada por la vía de la revalorización de los activos inmobiliarios en manos de las familias. Sin salir de una economía basada en la demanda, esta posición patrimonial de las economías domésticas ha trasladado el deficit spending del Estado a las familias, quienes han soportado fuertes aumentos del consumo y nuevas rondas de endeudamiento. Es en este sentido, en el que la crisis se muestra como un cuello de botella de difícil solución. De este modo, al tiempo que se extiende el deterioro social agravado por las propias consecuencias de la creciente capilaridad social de la financiarización, las políticas públicas se muestran incapaces de recomponer un nuevo ciclo de crecimiento, siendo sometidas, a su vez, a una creciente presión por parte de los grandes agentes corporativos y financieros [leer texto completo en PDF]

 

Texto publicado en la Revista de Economía Crítica (REC) n.º 12, noviembre de 2011

 

  Els fraus de la crisi


23/01/2012 16:08:34 Versió per imprimir

«Yihad es la obligación y el esfuerzo de todo ser humano de luchar por la justicia»

El pasado 15 de enero la radio libre de Burgos Radio Ondaexpansiva, entrevistaba a Abdennur Prado en torno a los preceptos que plantea El islam como anarquismo místico. La controvertida relación entre los conceptos de islam, anarquía y mística; el significado de la noción de yihad; o la presencia en los textos sagrados islámicos de preceptos afines a la razón libertaria, son algunos de los temas que Abdennur y su entrevistador abordan a lo largo de 30 minutos. Aquí podéis escuchar el audio y en el enlace posterior leer la polémica generada en la web contrainformativa El Diario de Vurgos

http://diariodevurgos.com/dvwps/entrevista-con-abdennur-prado-en-radio-onda-expansiva.php

 

 

El islam como anarquismo místico


23/01/2012 12:15:28 Versió per imprimir

 

Buen año, víric@s

Empezamos el año con una novedad en catalán, Els fraus de la crisi. Cinc maneres de no entendre res , un título publicado originalmente por Traficantes de Sueños y que ahora ponemos a disposición del público catalanolector. Destacamos los nuevos materiales que ya podéis adquirir a través de www.viruslibreria.net, como la Agenda Llibertària 2012, o la nueva sección de revistas, entre las que recomendamos Cul de Sac y La Madeja . Dentro de muy poco también dispondremos de cabeceras como El Viejo Topo o Ekintza Zuzena . Otra novedad es la introducción en nuestro fondo en distribución de Milrazones, una editorial centrada en la traducción de ensayos rigurosos pero accesibles al gran público. Por otro lado, y de nuestro fondo habitual, hay que prestar especial atención a: El mal español (Hiru), Mujeres tratando a mujeres (Octaedro), Antropología médica (Anthropos) y Anarkherria (Txalaparta). En el siguiente enlace podéis consultar el boletín de novedades completo:

Novedades enero 2012

Os deseamos un año combativo con lecturas igual de combativas


20/01/2012 09:09:41 Versió per imprimir

Nombre de registres trobats: 402