vicent-torrent-9788416698950

Vicent Torrent és una figura clau en la història de la música actual del nostre país. Amb el grup de la seua vida, Al Tall, va escriure cançons que són autèntics himnes populars i que formen part de la nostra història. Però el seu treball incansable ens ha deixat un llegat encara més valuós: va canviar per sempre la nostra manera d’entendre la cançó popular del País Valencià, va restaurar el vincle perdut entre el present i la memòria antiga de les velles generacions, ens va reconnectar amb la Mediterrània com a marc cultural de referència i va dotar d’autoestima i relat propi els moviments populars d’arreu del territori. Perquè la seua biografia és la de milers de joves que van créixer en la desmemòria i que a les acaballes del franquisme van protagonitzar una apassionant revolució personal i col·lectiva cap a la descoberta de la pròpia identitat. Una generació que va haver de reconstruir la casa en ruïnes de la nostra cultura.

Durant més de cinc dècades, Vicent Torrent ha treballat sense treva per reconstruir-la malgrat els atacs de l’extrema dreta i els intents de censura i invisibilització, amb projectes com la Fonoteca de Materials, en què va recórrer el territori enregistrant de viva veu la gent de la terra, o amb l’articulació del concepte de sobirania musical contra l’homogeneïtzació i colonització cultural, encoratjant des de la pràctica la creació musical entorn del concepte de la riproposta i la cançó popular. Aquesta sembra ha fructificat en una extraordinària escena musical valenciana que el té com a mestre. També, en un gran reconeixement institucional, acadèmic i, sobretot, popular.

En aquesta biografia, Josep Vicent Frechina ens acosta a la profunditat de la seua figura i obra. Un llegat imprescindible per a entendre qui som i d’on venim. I per a seguir combatent els discursos monoculturals, censors i repressors que ens continuen amenaçant.

Josep Vicent Frechina Crític musical especialista en músiques de la Mediterrània, és un dels fundadors i coordinadors de la revista de música i cultura popular Caramella. És també el directori del festival Cant al Ras de Massalfassar. Ha estat jurat dels premis Ovidi, dels premis Sons de la Mediterrània i dels premis Temps de les Arts. Col·labora en diversos mitjans escrits i audiovisuals i ha publicat, entre d’altres, els llibres La Cançó en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns (2011), un gran inventari de referència de la música valenciana; Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània (2014); El cant de la terra. Pep Gimeno Botifarra (2016, amb Joan Olivares), i Bressolant. El llibre de les cançons de bressol (2016). L’any 2017 va rebre la distinció que atorga la denominació d’origen Arròs de València per la seua contribució a la cultura valenciana. Aquesta necessària biografia de Vicent Torrent és el seu darrer treball per recuperar i dignificar la història de la nostra música.

Vicent Andrés Estellés - Pau Alabajos
FLORENCIO PLA «LA PASTORA» - Elena Solanas
VENIM DE LLUNY - Andrea Aguilar, Carme Bernat, Gemma Martínez i Laura Bellver
L’Ovidi se’n va a la Beckett - Ovidi4
Swing, swing, swing - Jordi Martí-Rueda
Pinta murs - Marc Peris
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!