pouen-mentides-

Plouen mentides és la crònica personal i transferible del tancament d’Euskaldunon Egunkaria, l’experiència viscuda i colpidora de la pitjor agressió contra la cultura basca i la llibertat d’expressió dels darrers 25 anys i el quadern de bitàcola del viatge pel túnel del temps encetat la matinada del 20 de febrer de 2003 per la Guàrdia Civil sota les ordres de l’Audiència Nacional. Tanmateix, és la crònica de l’altra cara de la lluna, de les lleis i els espais d’excepció dels que disposa l’Estat, d’allò que tot passant mai passa i de la fulla de ruta a les profunditats de la sinistra raó d’Estat patida pels detinguts. Plouen mentides –edició catalana de l’original Gezurra ari du- reviu els escorcolls i les detencions, les manifestacions i les reaccions, els maltractaments i les tortures, les indefensions i les impotències, el xàfec de mentides oficials i la pluja d’impunitats que van envoltar un tancament que també va sobtar, indignar i revoltar la societat catalana.

Però Plouen mentides és també, i sobretot, la història de l’esforç col·lectiu, quotidià i silenciós per construir un nou diari en euskera en menys de 24 hores; els temps urgents de les solidaritats reals i tangibles; la impressionant capacitat de la societat civil per refer-se i respondre contra la llei del silenci; la crònica de la tossuda voluntat per assolir la plena normalització lingüística de l’euskara i garantir els drets fonamentals a la llibertat d’expressió i informació que assisteix qualsevol poble del món.

Plouen mentides és una iniciativa solidària de la Plataforma per Egunkaria amb el suport del Centre Cultural Euskal Etxea, Vilaweb, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, Illacrua i Ara Llibres. En la present edició catalana han participat també Vicent Partal, director de Vilaweb, i Martxelo Otamendi, exdirector d’Egunkaria i actual director de ‘Berria’. Inclou també el dvd “El tancament d’Egunkaria: la resposta dels Països Catalans? d’ Alfredo Perez, que documenta l’enorme torrent català de solidaritat, denúncia i resposta que es va produir i que va aplegar la majoria social, cultural, política i sindical del nostre país.

Lorea AGIRRE (Euskal Herria, 1968) és periodista i extreballadora d’Egunkaria. Actualment treballa al nou diari ‘Berria’ com a responsable d’estil. L’any passat, en una iniciativa sense precedents, nou editorials basques van editar el seu llibre ‘Gezurra Ari du’, del qual es publica ara l’edició catalana amb la cessió solidària dels drets per part de l’autora, els fotògrafs i les editorials. Escrit amb una proximitat que s’encomana, Lorea Agirre s’estalvia adjectius per traslladar en una narració directa els fets, les persones, els sentiments i les realitats del punt negre en la consciència col·lectiva que ha suposat el tancament de l’únic diari del món escrit íntegrament en euskara. La crònica, tanmateix, d’una ferida encara oberta, perquè tots els detinguts estan a l’espera de ser jutjats al tribunal d’excepció de l’Audiència Nacional, on continuen, ... plovent mentides

Pròleg de Vicent Partal i epíleg de Martxelo Otamendi

Fundido a negro carbón - Monty
Ciutat Morta - Mariana Huidobro, Helen Torres y Katu Huidobro
Pepe Rei aurrera! - AA. VV.
Un resquicio para levantarse - Javier Ávila Navas
Artur Mas: on són els meus diners? - Cafè amb llet
Chernoblues - Roger Belbéoch
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!