els-moviments-d-emancipacio-nacional-9788485031993

La nova edició d'aquest llibre d'Andreu Nin, publicat per primera vegada durant la Segona República, és una de les formulacions pioneres de la relació entre el moviment nacional català i el moviment obrer de Catalunya. Lluita obrera i lluita per l'alliberament nacional es relacionen de manera molt estreta en el pensament de l'autor. Els moviments d'emancipació nacional és un llibre, únic en el seu gènere, en què s'estudien i es critiquen les distintes posicions dels clàssics del marxisme i dels corrents principals del moviment obrer davant el problema de les nacionalitats. Tots els exemplars d'aquesta obra varen ser destruïts quan els exèrcits de Franco ocuparen Catalunya. L'edició de 1970 es va haver de fer a l'exili i tingué una difusió molt reduïda.

Per tant, la present reedició és un autèntic esdeveniment editorial, i ha estat enriquida amb l'estudi preliminar del professor Pelai Pagès, que se suma al de Wilebaldo Solano de l'edició de París de 1970.

EN RESUM — Es tracta de la primera edició a Catalunya d'un llibre que fou destruït per Franco el 1939. — Ens dona una visió clara de la relació entre el moviment nacional català i el moviment obrer a Catalunya — És l'obra d'un marxista assassinat pels comunistes. — Traductor de Dostoievski, Txèkhov i Tolstoi al català. — Va fundar Esquerra Comunista, que el 1935 es va unir al BOC per constituir el POUM. — Una reedició molt esperada i imprescindible per entendre els conflictes polítics durant la República i la Guerra Civil.

Andreu Nin (el Vendrell, 1892 - Alcalà de Henares, 1937). Mestre, va militar a la Federació Socialista Catalana (PSOE) fins al 1919, quan va entrar a la CNT, on va defensar els principis de la Revolució Russa i l'adhesió de la CNT a la III Internacional. Entre 1921 i 1930 va viure a Moscou com a membre del secretariat de la Internacional Sindical Roja (IRS). Va traduir obres de Dostoievski, Txèkhov i Tolstoi al català. A mitjan 1930 va ser expulsat de l'URSS per Stalin a causa de la seva relació amb Trotski. Va tornar a Catalunya, on va fundar Esquerra Comunista, que el 1935 es va unir al BOC per constituir el POUM. Durant la Guerra Civil va ser conseller de Justícia i Dret de la Generalitat (setembre-desembre 1936), càrrec des del qual va impulsar la creació dels Tribunals Populars de Justícia de Catalunya. Arran dels Fets de Maig de 1937 va ser detingut i assassinat per la GPU (policia política soviètica). És autor de Les anarchistes et le mouvement syndical (1924); Les dictadures dels nostres dies (1930); El proletariado español ante la revolución (1931), entre altres obres.

Pròleg de Pelai Pagès i Blanch

http://www.editorialbase.com

Els Soviets - Andreu Nin, Vladimir I. Lenin, Inessa Armand
L'incendi perdurable - Andreu Nin
La revolución española (1930-1937) - Andreu Nin
La fi de la guerra civil - Paul Preston
L'exili republicà als Països Catalans - Pelai Pagès i Blanch
Amb ulls estrangers - Arnau Gonàlez i Vilalta
icone subscripcions

subscríbete