questio-meridional-9788419719027

El 8 de novembre de 1926, Gramsci va ser detingut i empresonat pel règim de Mussolini. Poc abans havia redactat aquest escrit sobre la «qüestió meridional», nom amb què es coneix a Itàlia, des de l’últim terç del segle XIX, l’estat de subdesenvolupament econòmic i social del sud (el «Migjorn») respecte a les regions septentrionals del país.

Com a nou secretari general del Partit Comunista d’Itàlia, Gramsci presenta aquí un full de ruta inspirat en els principis del leninisme. S’hi reivindica una estratègia revolucionària basada en l’aliança entre classes subalternes italianes, entre el proletariat del nord i la pagesia del sud, sota lideratge obrer: l’única via possible per enderrocar l’Estat burgès i acabar, alhora, amb les misèries del Migjorn.

En aquest text clàssic, necessari per entendre el contingut dels Quaderns de la presó (1929-1935), apareix per primera vegada en l’obra de Gramsci el concepte d’hegemonia, i es defineixen amb claredat alguns dels temes vertebrals de la seva reflexió carcerària.

Antonio Gramsci (1891-1937) nació en Cerdeña, se convirtió en líder del Partido Comunista Italiano a los treinta años, fue detenido por la policía de Mussolini en 1927 y permaneció en prisión hasta poco antes de su muerte. Intelectual y activista político italiano, estudió en la Universidad de Turín, donde recibió la influencia intelectual de Benedetto Croce y de los socialistas.

Introducció de Joan Tafalla
Epíleg de Carles Riera

La cuestión meridional - Antonio Gramsci
Cuadernos de la cárcel (obra completa) - Antonio Gramsci
Cuadernos de la cárcel (vol. 3) - Antonio Gramsci
Cuadernos de la cárcel (vol. 2) - Antonio Gramsci
Cuadernos de la cárcel (vol. 1) - Antonio Gramsci
KARTZELAKO GUTUNAK - Antonio Gramsci
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!