josep-ros-i-serra-1879-1933-9788487218347

El propòsit d’aquesta recerca era esbrinar qui era Josep Ros i Serra, principal promotor de la Cooperativa del Forn del Vidre, i a la vegada saber per què Joan Peiró i Belis, dirigent anarcosindicalista, quan va sentir-se amenaçat pels pistolers de la patronal, va decidir venir a Mataró.

Per desvetllar aquestes incògnites, ens hem endinsat en el moviment obrer i cooperatiu mataroní en les primeres dècades del s.XX. Descobrim que Josep Ros va ser un republicà federal, líder sindicalista del ram del vidre i organitzat a la Federació Espanyola del Vidre i del Cristall, on compartirà lluites sindicalistes amb J. Peiró, el qual a partir de 1916 en seria president. El moviment obrer a Mataró des de feia molt temps tenia un nucli significatiu d’anarcosindicalistes, i com a tal, els principals dirigents van participar en el Congrés Regional de la CNT de Sants del 1918.

En referència al moviment cooperatiu aquest estudi ens ha permès descobrir noves cooperatives, moltes d’elles extingides i també poder completar, en documents notarials i familiars, els inicis de la Cooperativa del Forn del Vidre. En aquest àmbit també ens hem pogut submergir en el moviment republicà federal d’aquell temps, amb els seus ideals a favor d’una societat laica i d’una escola racionalista. Tots aquests valors formaven part de la ideologia de Josep Ros i Serra i de la majoria dels que formaven la Cooperativa del Forn del Vidre.

Margarida Colomer i Rovira Llicenciada en Història i Geografia per la UAB. Ha exercit de mestra a primària i a batxillerat. Ha publicat diversos llibres entre els quals hi ha: Cooperativisme i Moviment Obrer (1986), La guerra civil a Mataró. 1936-1939 (2006), La postguerra a Mataró 1939-1952 (2013), Josep Abril. Alcalde de Mataró afusellat pel franquisme (2018), Consol Nogueras i Seda (2021). Forma part del jurat de la Beca Joan Peiró, promoguda per l’Ajuntament de Mataró i la Unió de Cooperadors de Mataró. Ha rebut les distincions honorífiques següents: l’1 de juny de 2018, per la tasca pedagògica i cultural a la ciutat de Mataró per Òmnium Cultural del Maresme; el 12 de març de 2022, per la tasca com historiadora i membre del Centre d’Estudis Argentonins, Jaume Clavell; i, el 31 de maig de 2022, el premi Consol Nogueras i Seda, per la seva aportació històrica en l’àmbit del feminisme a Mataró.

La colònia d’infants refugiats Ascaso-Durruti (1937-1940) - Mercè Borràs i Dòlera | Luis Garrido Orozco
VOCES LIBRES - Rafael Maestre Marín
SALVADOR SEGUÍ RUBINAT: EL NOI DEL SUCRE - Salvador Seguí Rubinat
Los exiliados del franquismo - VV. AA.
Bultaco - Colectivo José Berruezo
Espais del capitalisme global - David Harvey
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!