converses-sobre-creixements-i-col-lapses-9788419778482

En aquest llibre s’exposen els motius d’inquietud per la crisi ecològico-social a través d’una conversa entre sis personatges que ho aborden amb preocupacions i arguments complementaris o contraposats. Els combustibles fòssils provoquen el canvi climàtic, i l’horitzó del seu exhauriment ja és a la vista. Cal un altre model energètic, que no pot ser altre que de fonts renovables. Però aquestes fonts no proporcionen tanta energia d’alta densitat: caldrà viure sense la plètora energètica a què ens hem acostumat i anar a una economia de dimensions menors, menys impactes ambientals i més frugalitat.

Poca gent s’imagina la transformació que aquest canvi provocarà en les maneres de fer i els hàbits considerats avui normals per una àmplia minoria privilegiada del planeta. L’herència destructiva de l’industrialisme i del capitalisme obligarà a contenir el consum, gestionar la vida ecosocial en termes inèdits i combatre les desigualtats que poden fer explosiu qualsevol intent de solució. Atès que la població humana s’ha decuplicat en dos segles i mig, tots els problemes s’agreugen, començant per l’alimentari.

No és casual que un dels protagonistes propugni una societat amb un component agrari més important, disposada a conservar les innovacions tècniques que resulti desitjable i ecològicament possible mantenir. Alimentar tothom decentment i salvar el progrés: aquest seria l’objectiu. Col·lapse, decreixement, economia circular, capitalisme verd, desigualtats, neocolonialisme…desfilen per aquestes pàgines, on el lector trobarà informació, però també reflexions sobre els obstacles per copsar una realitat difícil d’acceptar i les reaccions emocionals que suscita. I sobretot propostes d’acció alternativa orientades a evitar o minimitzar les pitjors amenaces.

Joaquim Sempere és doctor en Filosofia i llicenciat en Sociologia. Militant i dirigent del PSUC en la clandestinitat, va dirigir la revista Nous Horitzons. Col·labora en la revista Mientras tanto, fundada per Manuel Sacristán. De 1992 a 2011 va ser professor de Teoria Sociològica i de Sociologia ambiental a la Universitat de Barcelona. Ha treballat sobre necessitats humanes i sobre conflictes socioecològics. És vicepresident del Col·lectiu per un Nou Model Energètic i Social Sostenible (CMES), dedicat des del 2012 a promoure les energies renovables. A més de nombrosos articles i contribucions en obres col·lectives, ha publicat els llibres L’explosió de les necessitats (1992), Sociología y medio ambiente (amb Jorge Riechmann) (2000), El final de la era del petróleo barato (coord. amb Enric Tello) (2008), Mejor con menos. Necesidades, explosión consumista y crisis ecológica (2009) i Las cenizas de Prometeo. Transición energética y socialismo (2018).

El final de la era del petróleo barato - Joaquim Sempere y Enric Tello (dirs.)
Vivir (bien) con menos - Manfred Linz, Jorge Riechmann y Joaquim Sempere
Tierra, poder y conflictos - Pierre Blanc
El malestar en la turistificación - VVAA
Cultura ecológica - Pierre Charbonnier
BIORREGIONES - VVAA
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!